Bo mi tak. Dlatego jakiś czas temu zrobiłam przekąskę z ciasta francuskiego na ostro. Był błysk w oczach Boskiego Mariana i wykrzyknik: „dobre!”, więc polecam :)
Ponieważ to nowy rok pichcenia postanowiłam wprowadzić pewną nowość na blogu. Poza przepisamy będę także oceniać danie pod względem cenowym.
Oto sporządzony przeze mnie wyznacznik cenowy:
2-8 zł/osobę- tanie danie
8-15zł/osobę- średnio tanie danie
15-wzwyż zł/osobę- droga potrawa
SKŁADNIKI (na przekąskę dla 4 osób) tanie jak barszcz
Opakowanie ciasta francuskiego (ja używam firmy FROSTA)
15 dag szynki
20 dag żółtego sera
Czerwona papryka
1 jajko
¼ szklanki mleka
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy. Smarujemy płaty jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypujemy pokrojoną w kostkę szynką, startym żółtym serem i sproszkowaną, czerwoną papryką. Kroimy plastry na paski i skręcamy je w zakręcone paluszki bądź zwijamy w chrupiące kuleczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarnik przez około 15 minut. Doskonałe do dipów czosnkowych i pomidorowych. Doskonałe na sobotnie kino domowe.
Smacznego! :)
ja tez pewnie podobnie bym wykrzyknęła :)
OdpowiedzUsuńale fajna przekąska ;]
OdpowiedzUsuń