Już dwa lata gotuję i umieszczam swoje wypociny w Internecie. Szmat czasu, bez kitu! Z tej okazji upiekłam bezową rozpustę z owocami, której mój improwizowany przepis podaję poniżej. Ciasto ma słodki, bezowy spód, jest pokryte kwaskowatym kremem cytrynowym i posypane owocami. Całość- smak niebiański, idealny na ten specjalny dzień :)
W ciągu tego roku udoskonaliłam swój talent improwizacyjny. Zaglądam do lodówki i robię tak zwane coś z niczego. Jest to bardzo przydatna umiejętność i dosyć oszczędna. Starałam się gotować rzeczy proste i czerpać inspirację z kuchni mojej mamy. Boski Marian często chwali moje zdolności i wyraża chęć bycia przy mojej patelni na zawsze. Ugruntowała się także moja pozycja wielbionego kuchcika w relacjach towarzyskich ;)
W mojej kuchni stanowczo brakuje zróżnicowania jeśli chodzi o mięsa. Mam postanowienie „noworoczne”, aby nauczyć się przyrządzać pysznie kaczkę, upiec jakaś pieczeń, podawać znakomicie cielęcinę. Zamierzam więc wzbogacić swoją kuchnię o nowe, bardziej wyszukane mięsa, nie zapominając o błyskawicznych zapiekankach warzywnych czy ciastach i ciasteczkach.
Gdyby nie Boski Marian i statystyki, w których widzę, że tu zaglądacie, na pewno już dawno bym się poddała. Dlatego wszystkiego smacznego z okazji Naszego święta!
SKŁADNIKI
3 białka
3 jajka
1 szklanka cukru
Szczypta soli
Sok z jednej cytryny
100 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15dag malin
20dag brzoskwini pokrojonej w kostkę
Białka miksujemy aż będą sztywne. Dodajemy szczyptę soli a następnie nadal miksując wsypujemy porcjując łyżką pół szklanki cukru. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na niej okrąg, najlepiej cyrklem. Wypełniamy go gotowymi białkami, najlepiej tak, by były wyższe przy brzegu (wtedy masa cytrynowa i owoce nie będą spadać z ciasta). Można zrobić spód z większej ilości białek, jeśli chcemy, żeby był wyższy. Pieczemy około godziny w temperaturze 140 stopni. Przed wyciągnięciem z piekarnika, dajemy bezie ostygnąć w środku, wtedy tak nie opadnie.
Przygotowujemy masę cytrynową. Miksujemy 3 jajka z pół szklanką cukru. Ciągle miksując dodajemy sok z cytryny, masło i mąkę ziemniaczaną. Nie wygląda to z początku zachwycająco, ale już za chwilę przeobrazi się w pyszną, kremową masę. Podgrzewamy na małym ogniu w garnuszku zmiksowane produkty ciągle mieszając drewnianą łyżką. W pewnym momencie, składniki nabiorą jednolitej masy- będą przypominać budyń. Krem gotowy. Użyłam go również w mojej tarcie cytrynowej.
Gdy beza i krem wystygną, wykładami masę na przygotowany przez nas spód. Posypujemy wszystko owocami i gotowe. Należy uważać, bo ciasto uzależnia.
Smacznego! :)
gratuluje rocznicy:) i chetnie sie skusze na takie bezowe pysznosci:)
OdpowiedzUsuńniech każdy kolejny rok będzie równie pyszny :-)
OdpowiedzUsuńIf you desire to get a good deal from this piece of writing then you have to
OdpowiedzUsuńapply these strategies to your won web site.
My website: iron force cheats
Check the file size before you install, and make sure the app doesn't ask you for more than two permissions to be safe.
OdpowiedzUsuńPressured by media outlets and public outcry, Flappy Bird developer Dong Nguyen has revealed the real reason he removed the extremely
popular app from the App Store and the Google Play Store, and it's not what you may think.
Forbes discusses the clandestine interview with the man behind the game,
who agreed to the meeting under circumstances that would make one think he was an enemy of
the state.
Also visit my page; flappy bird tool
If photos of the scene can be taken, it's a good idea.
OdpowiedzUsuńInjury attorneys are lawyers that actually work to relieve the stress of the hard time by recovering compensation for the injury.
Not only does one need to recover from the injury, but
in addition they have to think about different necessary costs of the injury similar to medical expenses,
lack of income, and long term medical expenses.
Also visit my web-site http://www.youtube.com/watch?v=TOFAmHkvdkM
Kulkas Mini Bar Menyimpan Makanan Lebih Tahan Lama
OdpowiedzUsuńkulkas mini bar
kulkas kecil
kulkas minibar
KERJA salon USAHA