Dzielę się z Wami przepisem na błyskawiczną i pyszną
przekąskę z ciasta francuskiego. Robię ją w dwóch wersjach – mięsnej i wege (na zdjęciach wersja dla
wegetarian). Obie smakują rewelacyjnie. Sprawdzają się idealnie w sytuacjach
niezapowiedzianych gości, którzy przybędą za pół godziny lub gdy godzinę po powrocie
z pracy wpadają znajomi na kieliszek wina. Myślę, że jest to na tyle smaczne,
że sprawdzi się też w każdej innej sytuacji ;) Boski Marian tak polubił tę
błyskawiczną przekąskę, że zażyczył ją sobie na urodziny w pracy – czy może być
większa nobilitacja?
SKŁADNIKI – wege
ciasto francuskie
zielone oliwki
ser feta
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz kolorowy, oregano
Ciasto francuskie równomiernie smarujemy koncentratem
pomidorowym i posypujemy przyprawami (świeżo mielony pieprz i oregano).
Układamy pokruszony ser feta i oliwki. Zwijamy całość i kroimy krążki. Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.
SKŁADNIKI – wersja mięsna
ciasto francuskie
ser topiony kremowy
6 plasterków szynko szwarcwaldzkiej
pieprz kolorowy
Ciasto francuskie równomiernie smarujemy serem topionym i
posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Układamy szynkę. Zwijamy całość i kroimy
krążki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz