Boski Marian już przytachał choinkę, a wieczorem będziemy ją ozdabiać pierniczkami. Na robienie pierniczków, które zmiękną do Świąt już troszkę
za późno, ale jeszcze możecie przygotować małe cudeńka, które powiesicie na
choince, a zjecie w Nowym Roku. Pierniczki łatwo się wycinają i błyskawicznie pieką. A po upieczeniu pachną obłędnie! Dzięki kakao są ciemnobrązowe, co ładnie kontrastuje z białym lukrem. To także dobry
pomysł na gwiazdkowy drobiazg dla przyjaciół i rodziny.
A z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam,
żeby były one spokojne, rodzinne i pachnące piernikiem.
SKŁADNIKI (na 4 blachy pierniczków)
4,5 szklanki mąki pszennej
250g masła
½ szklanki cukru
15 g przyprawy do pierników
180 g miodu pszczelego
5 łyżek kakao (można dać mniej – wtedy pierniczki będą
jaśniejsze)
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz