Mój tata nie cierpi prawie wszystkiego co zielone: brokuły,
szpinak i koperek to dla niego zło wcielone. Ponieważ kilka dni temu tata miał
jeść na mieście, postanowiłam to wykorzystać i zrobić coś pysznego i zielonego!
Niestety jestem w trakcie sesji, więc nie miałam za dużo czasu na szaleństwa w
kuchni, więc wymyśliłam dosyć proste danie. Przyrządziłam błyskawiczne pierogi szpinakowo-serowe
z ciasta francuskiego z kurczakiem. Wyszły znakomite! Nawet Boski Marian, który
również unika szpinaku, był nimi absolutnie zachwycony. A mama, mój kulinarny
mistrz, powiedziała, że dawno nie zrobiłam tak znakomitej potrawy. Dodatkowo przyrządza
się ją dosyć szybko i to samo zdrowie! Polecam :)
SKŁADNIKI (na cztery wielgaśne pierogi, lub więcej
mniejszych)
1 opakowanie ciasta francuskiego (500g)
1 ½ opakowana mrożonych liści szpinaku (ja zakupiłam szpinak
Hortex w sosie serowym)
¾ opakowania sera feta (ok. 200 g )
1 podwójna pierś z kurczaka
Starty ser żółty (ok. 25 g )
2 ząbki czosnku
Pieprz, pieprz Cayenne, czerwona papryka
olej
Czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na oleju. Dodajemy
szpinak i od czasu do czasu mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i
smażymy na drugiej patelni (ja obtoczyłam je dodatkowo w przyprawie do
kurczaka). Dodajemy pierś z kurczaka do szpinaku, mieszamy i doprawiamy wedle uznania.
Czekamy aż gotowy farsz ostygnie. Następnie dodajemy do niego rozdrobniony na kawałki
ser feta i mieszamy. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto francuskie, wykładamy farszem
i posypujemy przed zawinięciem startym żółtym serem. Pieczemy około 20 minut w
piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Smacznego! :)
skusiłam się na ten przepis ze względu na szpinak, zrobiłam dziś i stwierdzam że genialna potrawa dla smakoszy szpinaku :D
OdpowiedzUsuńBardzo miło to słyszeć :)
OdpowiedzUsuń