W ostatnią sobotę postanowiłam sięgnąć do mojej starej
książki kucharskiej z polskimi przepisami („Kuchnia Polska” wyd. WARTA, o
której już wielokrotnie wspominałam) i przyrządzić sos chrzanowy. Pomysł ten zaczerpnęłam
z naszych wakacji. W Bratysławie jedliśmy z Boskim Marianem fantastyczny sos
chrzanowy, podany do pieczeni i knedliczek chlebowych. Specjał ten jedliśmy w
restauracji o ciekawej nazwie… KOZA :) Choć wnętrze z początku niespecjalnie
zachęcało, o tyle jedzenie było wyśmienite. W Bratysławie jedliśmy też pizzę z
karczochem – równie ciekawe przeżycie ;) Będąc u naszych sąsiadów spostrzegłam,
że nie gonią oni za modami na lekkie sałatki w śródziemnomorskim stylu, ale
korzystają z tego co daje im ziemia od wieków. Swoje potrawy opierają na warzywach,
o których raczej się już nie pamięta w Polsce, a kiedyś były bardzo popularne. Postanowiłam
więc iść za przykładem Słowaków i sięgać do tych tradycyjnych potraw oraz
składników. Na początek sos chrzanowy. Razem z Boskim Marianem byliśmy nim
zachwyceni! Podałam go z ziemniakami i piersią kurczaka obsmażoną z cebulką
oraz ugotowaną wcześniej fasolką szparagową. Ten obiad był naprawdę wyśmienity.
Poza tym pozwolił nam uporać się z męczącym nas katarem :) Polecam!
SKŁADNIKI
3 łyżki utartego, świeżego chrzanu
3 łyżki śmietany 18%
1 szklanka rosołu (ja zrobiłam na kostce rosołowej)
½ łyżki mąki
2 żółtka
1 cytryna
Przyprawy: sól, cukier, pieprz czarny (świeżo mielony)
Chrzan obieramy i ucieramy na małych oczkach. Od tego ile
dodamy chrzanu, zależy ostrość sosu. Ja wykorzystałam około 3 łyżek i to było
optymalne. Dorzucamy chrzan do rosołu i gotujemy. Dodajemy również mąkę.
Czekamy aż się zagotuje. W miseczce mieszamy żółtka ze śmietaną (białka można wykorzystać
do deseru, którym niebawem się z Wami podzielę :)) i wlewamy do gotującego się sosu. Czekamy aż się zagotujemy
i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny oraz przyprawy. I gotowe! :) Sosem można polać również
mięso przeznaczone do zapiekania.
Smacznego! :)
PS A weekend był boski :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz