Ostatnio z nadmiaru obowiązków troszkę zaniedbuję bloga. To
nie znaczy, że nie gotuję – gromadzę dla Was przepisy i cały czas zamierzam się
nimi z Wami dzielić. Dzisiaj udostępniam Wam fantastyczny przepis (mojej mamy)
na warzywne bułeczki. Boski Marian je uwielbia! Są znakomite i na ciepło, i na
zimno. Można je podawać jako przystawkę i jako danie główne z sałatką. Jest
genialną przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach. Ostatnio robiłam je na spotkanie
z naszymi przyjaciółmi. Trudno wyobrazić sobie większą pochwalę mojej kuchni, niż
małą, trzyletnią rączkę synka naszych przyjaciół, która sięgała po zrobione przeze
mnie bułeczki. Dzieci są szczere, dlatego jego zadowolenie świadczy o tym, że
warzywne bułeczki są warte wypróbowania! Jest to dosyć pracochłonna potrawa,
ale w smaku niesamowita. Polecam :)
SKŁADNIKI
Ciasto:
40 dag mąki pszennej
40 dag mąki razowej
4 łyżki oleju
zaczyn: 30 dag świeżych drożdży rozpuszczonych w ½ l mleka
(ciepłego)
sól, pieprz, (opcjonalnie: lubczyk, czarnuszka)
Farsz:
40 dag pieczarek
1 cebula
2 cukinie
starty żółty ser (ok. 20 dag)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz cayenne
olej/oliwa z oliwek
jajko + mleko (do smarowania bułeczek)
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy i odstawiamy na
godzinę w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce. Zabieram się w tym czasie za
farsz. cebulę pokrojona w drobną kosteczkę szklimy na patelni. Cukinię obieramy
i ścieramy na tarce. To samo robimy z pieczarkami. Dodajemy do cebuli pieczarki
i cukinię. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy. Ciasto rozwałkowujemy
i kroimy w prostokąty. Układamy na nich farsz, posypujemy i zawijamy ciasto (ja
wybrałam formę prostokątów). Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia. bułeczki smarujemy jajkiem z mlekiem i pieczemy około pół godziny w piekarniku
nagrzanym 30 stopni. Dzięki mące razowej bułeczki będą miały piękny, złoty
kolor.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz