poniedziałek, 9 grudnia 2013

Warzywne bułeczki



Ostatnio z nadmiaru obowiązków troszkę zaniedbuję bloga. To nie znaczy, że nie gotuję – gromadzę dla Was przepisy i cały czas zamierzam się nimi z Wami dzielić. Dzisiaj udostępniam Wam fantastyczny przepis (mojej mamy) na warzywne bułeczki. Boski Marian je uwielbia! Są znakomite i na ciepło, i na zimno. Można je podawać jako przystawkę i jako danie główne z sałatką. Jest genialną przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach. Ostatnio robiłam je na spotkanie z naszymi przyjaciółmi. Trudno wyobrazić sobie większą pochwalę mojej kuchni, niż małą, trzyletnią rączkę synka naszych przyjaciół, która sięgała po zrobione przeze mnie bułeczki. Dzieci są szczere, dlatego jego zadowolenie świadczy o tym, że warzywne bułeczki są warte wypróbowania! Jest to dosyć pracochłonna potrawa, ale w smaku niesamowita. Polecam :)

SKŁADNIKI

Ciasto:
40 dag mąki pszennej
40 dag mąki razowej
4 łyżki oleju

zaczyn: 30 dag świeżych drożdży rozpuszczonych w ½ l mleka (ciepłego)
sól, pieprz, (opcjonalnie: lubczyk, czarnuszka)

Farsz:
40 dag pieczarek
1 cebula
2 cukinie
starty żółty ser (ok. 20 dag)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz cayenne
olej/oliwa z oliwek
jajko + mleko (do smarowania bułeczek)

Składniki na ciasto dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce. Zabieram się w tym czasie za farsz. cebulę pokrojona w drobną kosteczkę szklimy na patelni. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce. To samo robimy z pieczarkami. Dodajemy do cebuli pieczarki i cukinię. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy w prostokąty. Układamy na nich farsz, posypujemy i zawijamy ciasto (ja wybrałam formę prostokątów). Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. bułeczki smarujemy jajkiem z mlekiem i pieczemy około pół godziny w piekarniku nagrzanym 30 stopni. Dzięki mące razowej bułeczki będą miały piękny, złoty kolor.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz