Boski Marian z okazji naszej rocznicy zabrał mnie ostatnio
do greckiej restauracji. El Greco: fantastyczne miejsce, przepyszne jedzenie.
Na przystawkę zamówiliśmy zupę z soczewicą i zaskoczył nas jej pyszny smak. Postanowiłam
również ugotować zupę z soczewicą. Była to w moim wykonaniu wielka
improwizacja, jednak wyszła przepysznie. Smakuje inaczej niż w greckiej
restauracji. Mimo to, jest pyszna i bardzo, bardzo sycąca. A do tego tania w
przygotowaniu – co tym bardziej cieszy Boskiego Mariana ;) Polecam!
SKŁADNIKI
Bulion (ja ugotowałam swój, ale jeśli bardzo się spieszycie,
od biedy, możecie zrobić z kostki rosołowej)
1 puszka pomidorów w zalewie
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 papryka
1 marchewka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Oliwa z oliwek
sól, pieprz, majeranek, oregano, estragon, czerwona papryka,
pieprz cayenne, świeża bazylia
Opcjonalnie:
Można podawać z cienkim makaronem i kawałkiem sera feta
(posypanym tuż przed podaniem).
Gotujemy bulion. Ugotowaną marchewkę z bulionu, ścieramy na
tarce i dodajemy do zupy. Kolejno wsypujemy soczewicę, pomidory i gotujemy na
wolnym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kosteczkę
i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na patelni na oliwie. Dodajemy
do zupy i gotujemy następne 15 minut. Kolejno doprawiamy, dodajemy odrobinę
koncentratu i gotujemy jeszcze 10-15 minut. Pyszna zupa gotowa!
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz