Ugotowałam ostatnio zupę z cieciorki. To znów była wielka
improwizacja, jednak wyjątkowo przypadła nam do gustu. Boski Marian pokochał zarówno
nazwę, jak i smak tego warzywa strączkowego.
Same warzywa, odrobina przypraw – tanio, zdrowo i pysznie. Polecam!
SKŁADNIKI (na gar zupy: 7-8 porcji)
400g cieciorki (inaczej: ciecierzycy)
2 marchewki
1 por
¼ główki kapusty
¼ małego selera
1 pietruszka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, majeranek, lubczyk, oregano
Dzień wcześniej zostawiamy na noc cieciorkę zalaną wodą. Następnego dnia gotujemy ją na małym ogniu. Dodajemy umyte i obrane warzywa. Gotujemy całość
około 1,5 godziny. Blenderujemy część cieciorki oraz warzywa. Wrzucamy z
powrotem do pozostałej cieciorki, dodajemy koncentrat, przyprawy i jogurt.
Gotujemy jeszcze około pół godziny.
Smacznego! :)
jaka pożywna!
OdpowiedzUsuń