Są pewne mody także w kulinariach. Od jakiegoś czasu wszędzie króluje
jarmuż. Mój blog nie może być gorszy ;) Dzielę się więc przepisem na sałatkę z
jarmużu i awokado. Doskonała i na śniadanie, i na kolację. A Boski Marian
chętnie zabiera ją do pracy.
SKŁADNIKI
1 awokado
2 jajka
Garść pestek dyni
Garść suszonej żurawiny
Garść grzanek
Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
Sos (1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek,
świeżo mielony pieprz)
Jajka gotujemy na twardo. Jarmuż wrzucamy do osolonej,
wrzącej wody na 3 minuty, odcedzamy i obsmażamy go krótko na oliwie z oliwek
z pokrojonym drobno czosnkiem. Następnie kroimy awokado i jajka. Pestki dyni chwilkę podsmażamy
na suchej patelni, a żurawinę moczymy we wrzątku (potem odcedzamy). Następnie
mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy sosem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz