Ryby mają to do siebie, że ich przyrządzanie zajmuje chwilkę,
a w dodatku są przepyszne i zdrowe. Dlatego też są częstym gościem na naszych
talerzach. Poniższy przepis – dorsz w chrupiącej panierce z otrębów – jest bardzo
łatwy i szybki. Ja uwielbiam wszystkie ryby, natomiast polędwica z dorsza to jeden
z ulubionych gatunków Boskiego Mariana – również ze względu na to, że nie ma
prawie ości. Ta część dorsza jest dosyć kosztowna, ale warta swojej ceny (przy ograniczeniach
budżetowych można wybrać też brzuszki z dorsza – są o połowę tańsze).
SKŁADNIKI
1 polędwica z dorsza
10 dag otrębów
2 łyżki musztardy
Sól, biały pieprz, sos sojowy
Olej do smażenia
Idealny do ryby sos koperkowy: 2 jogurty naturalne, przeciśnięty przez praskę
ząbek czosnku, pół pęczka drobno posiekanego koperku, pół wyciśniętej limonki,
sól, pieprz.
Umyte i osuszone ryby doprawiamy przyprawami oraz musztardą.
Odstawiamy je do lodówki na minimum pół godziny. Następnie obtaczamy z każdej
strony w otrębach i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju – z każdej strony około
4-5 minut, aż się zarumienią (ja podawałam rybę z ziemniakami, surówką
z kapusty oraz sosem koperkowym).
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz