Czasem naprawdę trudno znaleźć chwile na gotowanie. Z
reguły, jest to aktywność czasochłonna – ale nie musi. Poniżej przedstawiam przepis
na szybki i bardzo smaczny obiad –
pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym. Na pewno jest zdrowszy niż „zamówienie pizzy”, a czas wykonania powinien nie przekroczyć 30 minut! Boski Marian zjada ta potrawę zawsze z niekłamaną przyjemnością. Polecam!
pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym. Na pewno jest zdrowszy niż „zamówienie pizzy”, a czas wykonania powinien nie przekroczyć 30 minut! Boski Marian zjada ta potrawę zawsze z niekłamaną przyjemnością. Polecam!
SKŁADNIKI
1 podwójna pierś z kurczaka
2 cebule
40 dag pieczarek
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
¾ szklanki bulionu (z
½ kostki rosołowej lub swojej „produkcji”)
Sól, pieprz, pieprz Cayenne
Olej do smażenia
W szklance rozpuszczamy we wrzątku pół kostki rosołowej. Cebule
kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę pierś z
kurczaka. Pieczarki obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce w talarki. Dodajemy
do patelni. Gdy pieczarki będą już odpowiednie, zalewamy wszystko bulionem. W
szklance mieszamy łyżkę sosu ze śmietaną i mąką ziemniaczaną, a następnie
dodajemy do sosu. Dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszany, doprawiamy i dusimy
na małym ogniu, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Można podawać w dowolnym
wariancie – z ryżem, ziemniakami, kaszą czy makaronem.
Smacznego! :)
dla mnie propozycja idealna! :) pycha!
OdpowiedzUsuńPycha :) Ta kompozycja smaków bardzo do mnie przemawia.
OdpowiedzUsuńBiorę!
OdpowiedzUsuń