Truskawek na pobliskim bazarku już coraz mniej. Z tej okazji wypróbowałam przepis Arabeski na maślankowy placek z truskawkami i kruszonką. Jest rzeczywiście znakomity! Lekko wilgotny, mięciutki. Najlepiej jest spożyć w dzień upieczenia, co wcale nie jest trudne ;) Poza tym ciasto przygotowuje się błyskawicznie.
Od dwóch dni dręczą mnie wyrzuty sumienia, że nie upiekłam go jak Boski Marian był jeszcze w mieście. On teraz relaksuje się u rodziców, a ja cierpię katusze, że nie spróbował tego wyśmienitego ciasta!
SKŁADNIKI (na średniej wielkości blachę) tanie jak barszcz
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2 i ½ szklanki mąki
3 jajka
2 łyżeczki z górką proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
1 cukier waniliowy
Truskawki lub inne sezonowe owoce (jutro zamierzam wypróbować z jagodami:)) około 500g
Kruszonka (mąka+ masło+ cukier rozcierane w miseczce palcami)
Zaczynamy od umycia i szypułkowania owoców oraz przygotowania kruszonki. Następnie miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno dodajemy mąki i proszku do pieczenia miksując. Resztę składników (olej i maślankę) powoli wlewamy nie przestając miksować. Wlewamy ciasto do brytfanki obtoczonej bułką tartą, układamy na nim owoce, posypujemy kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut.
Smacznego! :)
cudny ten placek. i duuużo truskawek!
OdpowiedzUsuńpyszne pożegnanie sezonu :)
OdpowiedzUsuń