sobota, 19 czerwca 2010

Owocowy raj


Na poprawę humoru i w ramach odpoczynku od nauki zrobiłam pycha babeczki z kremem waniliowym i owocami. Są tak dobre, że już nie mogę się doczekać jutrzejszej reakcji Boskiego Mariana! :) Zaleta tego przepisu są składniki, które raczej zawsze są pod ręką w kuchni, nie trzeba robić specjalnie wielkich zakupów.

SKŁADNIKI (na około 15 babeczek) tanie jak barszcz

1 i 2/3 szklanki mąki

Pół margaryny „Kasi”

3 jajka (w tym 2 żółtka)

Szczypta soli

Szklanka mleka

Łyżka mąki ziemniaczanej

Cukier waniliowy

3 łyżki cukru

Owoce

Zagniatamy ciasto na stolnicy, w skład którego wchodzi: mąka, margaryna, jedno jajko, szczypta soli. Odkładamy ciasto do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy foremki do babeczek wysmarowując je masełkiem.

Po wyjęciu ciasta rozwałkowujemy je na cienkie kawałki i wykładamy nimi foremki na babeczki. Wkładamy je następnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około pół godziny (aż ciasto się zarumieni i z łatwością będzie odchodzić od formy).

Gdy piecze się ciasto zabieramy się za przyrządzenie kremu. W garczku miksujemy dwa żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i 3 łyżki mleka. Podgrzewamy szklankę mleka w drugim garnku. Gdy mleka się zagotuje przelewamy je do jajecznej masy ciągle mieszając (przelewajcie przez sitko, żeby uniknąć kożuszka). Na małym ogniu gotujemy masę ciągle mieszając aż zgęstnieje.

Owoce, jakie mamy pod ręką kroimy na niewielkie kawałki (a wykorzystałam truskawki, brzoskwinie i banany).

Gdy ciasto będzie gotowe i ostygnięte nakładamy po łyżce stołowej masy waniliowej do każdej „miseczki” a następnie nakładamy przygotowane owoce. Najlepiej podawać świeże, ale można babeczki przechowywać także w lodówce.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. babeczki sa swietne na kazda okazje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o! takie babeczki to nie tylko są pyszne, ale i uroczo wyglądają!

    OdpowiedzUsuń