poniedziałek, 24 grudnia 2012

Na ostatnią chwilę


Jeśli jeszcze siedzicie w kuchni, a potraw na Wigilię macie 11, to mam dla Was świetną, ekspresową propozycję na tartę z łososiem. Przepis na farsz pochodzi od koleżanki mamy z pracy i jest naprawdę świetny! Do tego moje kruche ciasto, przyprawy i jest bosko. Myślę, że na stałe zagości na naszym stole, nie tylko w Wigilię.


SKŁADNIKI
2 szklanki mąki
¾ kostki masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
1 opakowanie wędzonego łososia
1 opakowanie śmietany 36%
½ pora
Lubczyk, sól, pieprz, kminek, gałka muszkatołowa, świeża bazylia









Na blacie zagiatamy kruche ciasto z mąki, masła, żółtka i zimnej wody. Dodajmey sól, pieprz i lubczyk. Następnie ¾ ciasta wykładamy w foremce wysmarowanje masłem i posypanej bułką tartą. Mieszamy śmietanę z porem pokrojonym w drobne okręgi, pieprzem, kminkiem i gałka muszkatołową. Smarujemy tym farszem ciasto. Na wierzch wykładamy pokrojone w kostkę plastry łososia. Całość ozdabiamy paseczkami z pozostałego ciasta (ja ułożyłam z nich kształt choinki) i posypujemy świeżą bazylią. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznych Świąt :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz