wtorek, 19 lutego 2013

Pomidorowa zapiekanka ryżowa


Jakiś czas temu przyrządziłam zapiekankę ryżową z pałeczkami kurczaka w sosie pomidorowym. Potrawę tę skosztowałam po raz pierwszy w wykonaniu Mamy Boskiego Mariana, Pani Grażynki. Tak bardzo mi zasmakowała (i Boskiemu również), że postanowiłam także ją upichcić. Domownicy po skosztowaniu mocno jej przyklaskiwali, więc dzielę się z Wami poniżej przepisem. Wyszła na pewno troszkę inna niż Pani Grażynki, ale równie smaczna. Przepis powstał w mojej głowie, na podstawie zapamiętanych smaków. To doskonały, tani i oryginalny obiad. O znakomitości tej potrawy świadczy fakt, że dostałam polecenie niezwłocznego powtórzenia zapiekanki w najbliższym czasie. Polecam!

SKŁADNIKI (dla 3 osób)

6 pałeczek kurczaka
2 opakowania ryżu
¾ kartonu przecieru pomidorowego
1 czerwona papryka
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 szklanki wody
2 łyżki masła/margaryny
Przyprawy: Sól, pieprz, cukier, liście laurowe, majeranek, czerwona papryka, pieprz Cayenne

Gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Obgotowujemy kurczaka w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w pół-talarki i szklimy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę kroimy w plasterki. W garnuszku gotujemy wodę z przecierem pomidorowym, masłem i przyprawami. Do żaroodpornego naczynia wysypujemy ryż, cebulę, czosnek i mieszamy. Układamy na wierzchu pałeczki kurczaka i paprykę. Zalewamy całość przygotowanym sosem pomidorowym. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zapiekankę podałam z pokrojonymi w plasterki patisonami. 

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz