sobota, 21 grudnia 2013

Zupa z czerwoną soczewicą



Boski Marian z okazji naszej rocznicy zabrał mnie ostatnio do greckiej restauracji. El Greco: fantastyczne miejsce, przepyszne jedzenie. Na przystawkę zamówiliśmy zupę z soczewicą i zaskoczył nas jej pyszny smak. Postanowiłam również ugotować zupę z soczewicą. Była to w moim wykonaniu wielka improwizacja, jednak wyszła przepysznie. Smakuje inaczej niż w greckiej restauracji. Mimo to, jest pyszna i bardzo, bardzo sycąca. A do tego tania w przygotowaniu – co tym bardziej cieszy Boskiego Mariana ;) Polecam!

SKŁADNIKI
Bulion (ja ugotowałam swój, ale jeśli bardzo się spieszycie, od biedy, możecie zrobić z kostki rosołowej)
1 puszka pomidorów w zalewie
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 papryka
1 marchewka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Oliwa z oliwek
sól, pieprz, majeranek, oregano, estragon, czerwona papryka, pieprz cayenne, świeża bazylia

Opcjonalnie: Można podawać z cienkim makaronem i kawałkiem sera feta (posypanym tuż przed podaniem).  

Gotujemy bulion. Ugotowaną marchewkę z bulionu, ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Kolejno wsypujemy soczewicę, pomidory i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kosteczkę i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na patelni na oliwie. Dodajemy do zupy i gotujemy następne 15 minut. Kolejno doprawiamy, dodajemy odrobinę koncentratu i gotujemy jeszcze 10-15 minut. Pyszna zupa gotowa!

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz