środa, 25 czerwca 2014

Biały krem



Boski Marian ostatnio powiedział, że chyba woli zupy krem od tradycyjnych, więc przynajmniej raz w tygodniu go taką raczę. Mam ich więc już sporo w swoim repertuarze. Ewelinie, mojej przyjaciółce, najbardziej smakuje wersja biała, czyli krem z selera i pietruszki. Chciałaby ją ugotować rodzicom, dlatego w odpowiedzi na jej prośbę umieszczam przepis, którego podstawą jest znowu moja ulubiona książka kucharska Zofii Zawistowskiej i Małgorzaty Krzyżanowskiej . Polecam zupę i książkę! Ewelinie i Wam życzę miłego gotowania :)

SKŁADNIKI
1 ½ selera
1 (spora) pietruszka
2 cebule
2 ziemniaki
½ szklanki śmietany 18%
1 żółtko
sól, pieprz czarny i biały, liść laurowy, ziele angielskie (ew. kostka rosołowa)

Seler obieramy i kroimy na spore kawałki. Tak samo pietruszkę, ziemniaki i cebule. Wrzucamy wszystko do garnka i zalewamy wrzątkiem. Solimy, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie blenderujemy je, doprawiamy śmietanką oraz żółtkiem i przyprawiamy według uznania. Zupy nie można ponownie doprowadzić do wrzenia. Ja podaję ją z grzankami z chleba tostowego, który pokrojony w kwadraty obsmażam na oliwie z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.



Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Musi być przepyszny taki kremik :D Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń