wtorek, 9 lutego 2016

Do schrupania





Dzielę się z Wami przepisem na błyskawiczną i pyszną przekąskę z ciasta francuskiego. Robię ją w dwóch wersjach – mięsnej i wege (na zdjęciach wersja dla wegetarian). Obie smakują rewelacyjnie. Sprawdzają się idealnie w sytuacjach niezapowiedzianych gości, którzy przybędą za pół godziny lub gdy godzinę po powrocie z pracy wpadają znajomi na kieliszek wina. Myślę, że jest to na tyle smaczne, że sprawdzi się też w każdej innej sytuacji ;) Boski Marian tak polubił tę błyskawiczną przekąskę, że zażyczył ją sobie na urodziny w pracy – czy może być większa nobilitacja?

SKŁADNIKI – wege
ciasto francuskie
zielone oliwki
ser feta
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz kolorowy, oregano

Ciasto francuskie równomiernie smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy przyprawami (świeżo mielony pieprz i oregano). Układamy pokruszony ser feta i oliwki. Zwijamy całość i kroimy krążki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.

SKŁADNIKI – wersja mięsna
ciasto francuskie
ser topiony kremowy
6 plasterków szynko szwarcwaldzkiej
pieprz kolorowy

Ciasto francuskie równomiernie smarujemy serem topionym i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Układamy szynkę. Zwijamy całość i kroimy krążki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz