czwartek, 22 grudnia 2016

Soczysty schab na Święta



Nie samą wigilią człowiek żyje. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pyszny, soczysty schab z chrupiącą skórką.  Schab zyskał uznanie Boskiego Mariana, bo jest naprawdę perfekcyjny! Teraz tylko testuję i szukam do niego odpowiedniego sosu. 

Jest to mój ostatni wpis przed Bożym Narodzeniem, dlatego też życzę Wam spokojnych, rodzinnych i pysznych Świąt! Niech mięsa będą soczyste, a ciasta nie za słodkie.  

SKŁADNIKI

2 kg schabu
Przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
Liście laurowe
Sos teriyaki
Oliwa z oliwek
Rękaw do pieczenia, folia spożywcza

Dzień przed pieczeniem czyścimy schab i nacieramy go przyprawami i sosem teriyaki. Zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce (najlepiej całą dobę). Następnego dnia odwijamy mięso z foli, wkładamy do rękawa do pieczenia wraz ze sporą ilością oliwy z oliwek oraz liści laurowych. Pieczemy najpierw pół godziny w piekarniku nagrzanym do 220 stopni oraz kolejne pół godziny w temperaturze 170 stopni. Na ostatnie 10 minut przecinamy folię i delikatnie ją rozchylamy (aby górna część schabu trochę się przypiekła i była chrupiąca). Jeśli wolicie bardziej zapieczone mięso, można przedłużyć czas pieczenia około 20 minut (uważajcie jednak, żeby mięso nie zrobiło się suche). Można podawać samodzielnie lub w towarzystwie ulubionych sosów (na górnym zdjęciu w towarzystwie kremu z czerwonej cebuli duszonej w wytrawnym winie z suszonymi śliwkami). 

Smacznego! :)


PS Boski Marian zapowiedział, że w Święta to on go pokroi ;)

2 komentarze: