Około dwóch tygodni temu Boski Marian obronił tytuł magistra! :) Z tej okazji postanowiłam mu upiec tort, jednak był to przeddzień naszego wakacyjnego wyjazdu i mieliśmy mnóstwo spraw na mieście. Zamiast tortu stworzyłam więc te małe cudeńka. Skorzystałam ze swojego przepisu, jednak zamiast jabłek użyłam
Poniżej podaję przepis na bardzo smaczny krem waniliowy, którym z łatwością można ozdobić i przyprawić do smaku muffinki. Ja dodatkowo wyłożyłam na nim moje mini indeksy (masa cukiernicza + pisak czekoladowy) oraz kuleczki (masa cukiernicza). Przepis na krem zaczerpnęłam z wyżej wymienionej książki.
Składniki:
150g masła
250g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki ciepłej wody
Masło i cukier puder miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wodę, dalej miksując. Krem gotowy! Można dodać do niego 2 łyżeczki kakao jeśli chcemy, by był czekoladowy. Cytrusowy krem uzyskamy, gdy dodamy do niego na koniec drobno startą skórkę pomarańczy lub cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz