piątek, 14 października 2011

Smakowita niedziela

W roku akademickim w weekendy zawsze mam trochę więcej czasu na pichcenie. Stąd też, dosyć często gotuję niedzielne obiady. Mama odpoczywa od gotowania, a Boski Marian ma okazję do upewniania się, że ma wielkie szczęście będąc moim chłopakiem ;) zeszłej niedzieli przygotowałam coś specjalnego:

piersi kurczaka zapiekane w miodowym sosie. Swoją potrawę w dużej mierze wzorowałam na przepisie z książki Avner Laskin Miód. Ponad 75 smakowitych i zdrowych przepisów. Ten przepis jest absolutnie smakowity! To zupełnie nowy smak, który naprawdę warto poznać. Poza tym, mięso przygotowane zgodnie z tym przepisem ma przepiękny kolor. Polecam.

SKŁANIKI (na 6 duuużych porcji)

3 podwójne piersi z kurczaka

3 łyżki dobrej, gładkiej musztardy

8 łyżek miodu

3 łyżeczki sosu sojowego

6 łyżek oleju

1 zielona papryka

Przyprawy: (2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu)

Olej do posmarowania naczynia żaroodpornego (ok. 2 łyżek)

Dzień wcześniej porcjujemy piersi z kurczaka na paseczki. W miseczce mieszamy musztardę, miód, sos sojowy, olej i przyprawy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Mieszamy sos z mięsem i odkładamy go na noc do lodówki.

Następnego dnia wykładamy mięso do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Kroimy paprykę w paseczki i rozrzucamy na przygotowanej piersi kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy około 50 minut, aż mięso nabierze złotego koloru.

Miodowe piersi kurczaka podałam z ryżem i sałatą w sosie śmietanowym, co okazało się bardzo trafnym połączeniem.

Smacznego! :)

1 komentarz: