niedziela, 30 października 2011

Postaw na makaron


Wieczory coraz dłuższe, coraz zimniejsze i bardziej romantyczne :) Mnożą się okazje i preteksty do przytulania więc i do gotowania pyszności. Idealne na romantyczną kolację jest włoska kuchnia. Wczoraj z okazji sukcesów moich i Boskiego Mariana przyrządziłam spaghetti a la carbonara według przepisu mamy. Jest przepyszna! Warto jednak pamiętać, aby otwarte do gotowania tej potrawy wino spożyć przy jej konsumpcji :) Polecam!

SKŁADNIKI

8 plasterków boczku

2 cebule

3 ząbki czosnku

½ szklanka wina czerwonego wytrawnego

½ szklanki śmietany 18%

Szczypiorek

Sól, pieprz

Około 200g makaronu „kokardki” (Jak anonimowy "Mistrz Kuchni" w komentarzach słusznie zauważył, użyłam makaronu typu "kokardki", ale z powodzeniem można wykorzystać spagetti- ja akurat taki makaron miałam pod ręką:))

Gotujemy makaron al dente i odcedzamy. Kroimy boczek w sporą kostkę i smażymy go na głębokiej patelni. Następnie kroimy w kosteczkę cebulę oraz czosnek i szklimy razem z boczkiem z odrobiną oleju. Kolejno dolewamy wino i czekamy aż wyparuje. Składniki nabiorą pięknego, różowego koloru. Potem dolewamy śmietanę, dosypujemy pokrojony drobno szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu jeszcze około 5 minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i porządnie mieszamy. Podgrzewamy go w tym sosie około 5- 10 minut i podajemy z czerwonym, wytrawnym winem.

Smacznego! :)

7 komentarzy:

  1. Droga Hrabianko, danie wygląda smakowicie, aczkolwiek zauważyłam kilka nieścisłości:
    1.kokardki to nie SPAGHETTI
    2.dlaczego na głębokiej patelni, czy aż tak duże są te kawałki?
    3.podstawą sosu carbonara są:
    -śmietana KREMOWKA
    -jajka
    -parmezan(świeżo starty, a nie te wióry z torebki)
    -natka pietruszki
    Twoje danie nazwałabym raczej Farfalle z boczkiem i śmietaną

    Pozdrawiam
    Mistrz Kuchni

    OdpowiedzUsuń
  2. Mistrzu Kuchni :) Zgadzam sie z powyższym, ale to nie jest włoski przepis, tylko przepis mojej mamy w stylu włoskiego dania :) Przepis zmodyfikowany pod nasz gust, bez tłustego sera i jajek. Jest to jedynie przepis inspirowany włoskim daniem.

    OdpowiedzUsuń
  3. (w głębokiej patelni jest po prostu wygodniej mieszać składniki pozostawiając je w garczku)

    OdpowiedzUsuń
  4. (kremówka... ma o ponad 100 kalorii więcej od osiemanstki, a smak jest i tak wyborny. Do sylwestra równo dwa miechy a kluchy i boczek to i tak o wiele za dużo! :) Ten blog to eksprymenty poczatkujacej w kuchni studentki, nie uważam się za mistrza kuchni, więc proszę tak sobie nie brać do serca moich kuchennych udziwnień:) Pozdrawiam anonimowego "Mistrza Kuchni")

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja wolę kokardki, niż spaghetti:)

    OdpowiedzUsuń