sobota, 24 grudnia 2011

Magia Świąt

Co to w ogóle jest Magia Świąt? Ten utarty frazes ma jednak w sobie sporo prawdy. Coś takiego jest w Bożym Narodzeniu, że jest dla mnie najpiękniejszym Świętem w roku. Na pewno sprzyja temu pora roku. Nie mam na myśli śniegu, na który już chyba nikt nie liczy. Szybko robi się ciemno. Płomyk świecy i migocząca choinka wprowadza we mnie zawsze nastrój nostalgii. Wszystko jest podniosłe i uroczyste. Przy stole spotyka się cała rodzina. I wszystko toczy się wokół stołu! Każde święto religijne czy rodzinne toczy się wokół stołu. Zakochany mężczyzna lubi zabierać wybrankę serca do restauracji- często zaręczyny mają miejsce przy wystawnej kolacji. Najlepszej przyjaciółce najlepiej żali się przy lampce dobrego wina i kremowym ciastku. Wspólny posiłek to idealna okazja do rozmowy z bliskimi i umacniania więzi.
Dlatego, z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Wam wszystkim mnóstwa rodzinnych i ciepłych posiłków- nie tylko od święta.
Poniżej przepis na przepyszną piankę serową. (Boski Marian oszaleje z zachwytu :))
SKŁADNIKI (na średnia tortownice lub blachę)
1kg twarogu serowego, zmielonego
1 ½ margaryny „Kasi”
6 jajek
2 szklanki cukru pudru
Cukier wanilinowy
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 szklanki mleka
1 opakowanie herbatników
Szczypta proszku do pieczenia
Szczypta soli
Masło i bułka tarta do wysmarowania blachy
Opcjonalnie: rodzynki i skórka pomarańczowa
W rondelku rozpuszczamy „Kasię” i odstawiamy do wystygnięcia. Brytfankę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wrzucamy do niej pokruszone herbatniki (mogą być większe kawałki- ładnie to potem wygląda), opcjonalnie rodzynki i skórkę pomarańczową. Dwa całe jajka i cztery żółtka ucieramy z 1 ½ szklanki cukru pudru. Dodajemy utarte jajka do białego sera (polecam umieścić go w dużym rondlu) i dalej miksujemy. Ciągle miksując, dodajemu cukier wanilinowy, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia i dwie szklanki mleka. Na koniec, dodajemy rozpuszczoną margarynę i miksujemy aż do całkowitego połączenia składników. Wylewamy wszystko do przygotowanej brytfanki (jest to bardzo płynna masa, więc nie przejmujcie się jak zaczną w niej pływać herbatniki). Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut. W tym czasie miksujemy pozostałe 4 białka. Gdy już przejdą test ubicia, dodajemy miksując pół szklanki cukru pudru i szczyptę soli. Po 50 minutach pieczenia ciasta, wykładamy ubite białka na wierzchu i pieczemy je dalej około 15- 25 minut (aż białka delikatnie zbrązowieją). Po upieczeniu, zostawiamy ciasto w piekarniku do ostygnięcia. Lekko opadnie i będzie idealnym, lekkim wypiekiem na świątecznie i nie tylko stoły.
Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Tobię też życzę wspaniałych, ciepłych, rodzinnych świąt. A co do przepisu to Omnomnomnomnom. Pozdrowienia dla Boskiego.
    Kuba ony.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna ta Twoja pianka.
    słodkich Świąt/

    OdpowiedzUsuń
  3. mysle, ze smakuje wysmienicie:)

    Wesołych i Spokojnych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń