niedziela, 20 maja 2012

Po prostu piękny dzień


Dzisiaj pięknie spędziliśmy z Boskim Marianem piękną niedzielę. W takie dni, kiedy mamy trochę więcej chwil dla siebie, ważnym elementem jest obiad. Punktem kulminacyjnym tej niedzieli było stosunkowo proste danie: pierś kurczaka duszona w białym winie i pomidorach. Danie przygotowuje się błyskawicznie. Nie jest może zbyt wyszukane, jednak w prostocie tkwi siła – Boski Marian poprosił o drugą porcję :) Przepis oparłam na swojej kulinarnej biblii czyli Książce kucharskiej wydawnictwa Warta. Od siebie dodałam oliwki, bazylię, pieprz Cayenne i odrobinę mąki. Potrawę podałam z młodymi ziemniaczkami i białym winem. To wszystko doskonale się komponuje z pomidorowym sosem. (Dodałam również łyżeczkę koncentratu pomidorowego, ale po czasie stwierdzam, że był zupełnie zbędny i dodał niepotrzebnej kwaskowatości.)

SKŁADNIKI
2 piersi z kurczaka
4 spore pomidory
1 łyżeczka rozmarynu
3 ząbki czosnku
1 szklanka białego, wytrawnego wina
1/3 słoiczka zielonych oliwek
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, pieprz Cayenne, opcjonalnie świeża bazylia

Piersi myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy piersi z kurczaka. Gdy już się usmaży, zalewamy wszystko białym winem i chwilę dosuńmy. Kolejno obieramy ze skórkę i  kroimy w kostkę pomidory, potem dodajemy do mięsa. Dodajemy również pokrojone w plasterki oliwki. Doprawiamy do smaku przyprawami i bazylią. Posypujemy odrobiną mąki, aby sos zgęstniał. Dusimy, aż sos nabierze jednolitej konsystencji.

 Smacznego :)


1 komentarz:

  1. jakie ilości optymizmu!
    Lubię to :)
    pozdrawiam ciepło,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń