czwartek, 20 września 2012

W międzyczasie



Czasem naprawdę trudno znaleźć chwile na gotowanie. Z reguły, jest to aktywność czasochłonna – ale nie musi. Poniżej przedstawiam przepis na szybki i bardzo smaczny obiad –
pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym. Na pewno jest zdrowszy niż „zamówienie pizzy”, a czas wykonania powinien nie przekroczyć 30 minut! Boski Marian zjada ta potrawę zawsze z niekłamaną przyjemnością. Polecam!
 




SKŁADNIKI
1 podwójna pierś z kurczaka
2 cebule
40 dag pieczarek
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
¾ szklanki bulionu (z ½ kostki rosołowej lub swojej „produkcji”)
Sól, pieprz, pieprz Cayenne
Olej do smażenia



W szklance rozpuszczamy we wrzątku pół kostki rosołowej. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Pieczarki obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce w talarki. Dodajemy do patelni. Gdy pieczarki będą już odpowiednie, zalewamy wszystko bulionem. W szklance mieszamy łyżkę sosu ze śmietaną i mąką ziemniaczaną, a następnie dodajemy do sosu. Dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszany, doprawiamy i dusimy na małym ogniu, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Można podawać w dowolnym wariancie – z ryżem, ziemniakami, kaszą czy makaronem.

Smacznego! :)

3 komentarze: