sobota, 30 marca 2013

Jajko w centrum uwagi


Ponieważ to jajka są motywem przewodnim Wielkanocy, dzielę się dziś z Wami lekko zmodyfikowanym przepisem z wiekowej i wielokrotnie już wspominanej przeze mnie Książki kucharskiej Zofii Zawistowskiej. Przygotowałam na tę Wielkanoc zapiekane jajka nadziewane rybą wędzoną. Są znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być świetną przystawką na świątecznym obiedzie lub oryginalnym elementem jutrzejszego śniadania.


Boski Marian i ja życzymy Wam smacznego jajka i samych udanych dań, nie tylko wielkanocnych :)


SKŁADNIKI 
9 jajek, 1 białko1 wędzony pikling
1 cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
15 dag sera żółtego
2 łyżki śmietany
Szczypiorek (drobny)
Sól, pieprz, czerwona papryka
Olej do smażenia
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przepoławiamy. Wyjmujemy z nich żółtka. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni z niewielką ilością oleju. Następnie dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i mieszamy. Dodajemy składniki z patelni do żółtek. Rybę obieramy i dokładnie wyjmujemy z  niej ości. Kawałki oczyszczonej ryby dorzucamy do naczynia z żółtkami i cebulą. Wszystko razem blenderujemy. Białko ubijamy, dodajemy do rybnej masy i mieszamy. Wykładamy powstałą w ten sposób pastę na przekrojone jajka. Jajeczne łódeczki układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym śmietaną. Następnie posypujemy drobno startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniu około 30 minut – aż nadzienie się lekko zarumieni. 


 Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz