sobota, 7 listopada 2009

Kulinarny poranek


Dzisiaj wstała skoro świt i zawładnęłam kuchnią aż do czternastej. Najpierw powtórzyłam wczorajsze babeczki, żeby były gotowe na jutrzejszy powrót Boskiego Mariana. Potem robiłam obiad. Było stanowczo za zimno, żeby wychodzić do sklepu po składniki do jakiegoś przepisu, dlatego postanowiłam zrobić coś z czegoś co mam pod ręką ;) Z mej twórczej inwencji powstała bardzo dobra i niesamowicie prosta do przyrządzenia makaronowa zapiekanka. Nie jest to danie wyszukane, ale najprostsze dźwięki tworzą największe hity, dlatego dzielę się z Wami moim dziełkiem :) Porcja dla pięciu głodomorów.

SKŁADNIKI (na około 4 porcje): tanie jak barszcz
Opakowanie makaronu 400g (ja użyłam świderków, ale myślę, że makaron penne też będzie odpowiedni)
Oliwa z oliwek
2 piersi z kurczaka
4 parówki (ja wykorzystałam berlinki z papryką)
Sos Pudliszki bądź własnej roboty (Może być każdy rodzaj, ja miałam akurat słodko- kwaśny)
Pół szklanki startego, żółtego sera
Przyprawa czerwona papryka
Pieprz cytrynowy
Ząbek czosnku

Opcjonalnie:
Pomidor, 3 listki bazylii, oliwki

Zaczynamy od ugotowania makaronu. Ja gotowałam go z kostka rosołowa i niewielką ilością soli. Makaron al dente wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy wedle uznania oliwą z oliwek. Kroimy pierś z kurczaka na drobne kawałki i wrzucamy do miseczki. Posypujemy mięso duża ilością czerwone papryki, ząbkiem startego czosnku oraz pierzem cytrynowym wedle uznania i dokładnie mieszamy (jeśli nie masz pieprzu cytrynowego może być zwykły, bądź przyprawa którą lubisz i pasuje do kurczaka). Mięso smażymy na rozgrzanej oliwie. Gdy jest już usmażone dodajemy na chwile pokrojone drobno parówki następnie zalewamy gotowym sosem (można zrobić tez sos samemu, np. koncentrat pomidorowy, śmietana, papryka i przyprawy, ale moi domownicy domagali się jedzenia dlatego musiałam pójść na łatwiznę:)). Pozwalamy, żeby sos „pobulgotał” się z mięsem przez 10 minut na patelni, następnie zalewamy nim makaron w naczyniu. Wierzch posypujemy startym serem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni na około 20- 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika i nałożeniu na talerze polecam posypanie potrawy kawałkami świeżego pomidora, oliwki i drobno posiekanego listka bazylii.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz