sobota, 15 czerwca 2013

Nie marnuj buraczków


Ostatnio nie mam czasu na prowadzenie am nie wyrzucać buraczków, tylko jakoś je wykorzystać. Zrobiłam lekką sałatkę z buraczkami i serem feta. Była przepyszna! Boski Marian też dostał swoją „działkę” i mógł przekąsić ją w pracy, z czego był bardzo kontenty. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Stąd apel w temacie posta – nie marnujcie buraczków po ugotowaniu barszczu :) Ta sałatka jest znakomita, dlatego ja już nigdy więcej ich nie wyrzucę! :)

SKŁADNIKI
 3 spore, ugotowane buraczki
1 duża cebula
2 ogórki kiszone
½ opakowania sera fety
Mix sałat
2 łyżki nasion dyni
¼ główki sałaty lodowej
Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu i 1 jedna łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka przegotowanej wody.


Buraczki, cebulę i ogórek kroimy w drobną kostk Dodajemy do miksu sałat i pokrojonej sałaty lodowej. Nasiona dyni prażymy na patelni i dorzucamy do sałatki. Następnie rozdrabniamy ser feta i dodajemy do reszty produktów. Przygotowujemy dressing mieszając wszystkie składniki, wlewamy go do sałatki i mieszamy. Już gotowe!

Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiłam sałatek z buraczków (tylko z chrzanem i tarta na grubych oczkach z jabłkiem i cebulka. Gdy urosną moje buraczki na działce, a już są dość duże wypróbuję. przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń