środa, 28 stycznia 2015

Dobra alternatywa

Lubicie oglądać seriale? Odkąd zamieszkaliśmy razem z Boskim Marianem i zostaliśmy porwani w wir obowiązków, mamy mało czasu na wspólny relaks. Seriale są krótkie i można sobie na odcinek pozwolić nawet w środku ciężkiego tygodnia. A do tego najlepiej coś chrupać. A wiosna coraz bliżej i trzeba będzie zmieścić się w ulubione sukienki… Dlatego też zamiast tradycyjnie tłustych chipsów chciałam wybrać te zdrowsze, warzywne lub owocowe. Niestety – w opakowaniach dostępnych w sklepach zdrowych zagryzek jest tyle towaru co kot napłakał. Kupiłam więc kilka warzyw i zrobiła swoje chipsy. Do tego pikantny dip pomidorowy na bazie jogurtu. Było pysznie i nie tak niezdrowo jak u nas wieczorami czasem bywa :) Polecam!

SKŁADNIKI
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
oliwa z oliwek
ulubione przyprawy (ja wykorzystałam pieprz kolorowy świeżo mielony, czerwoną paprykę słodka i ostrą oraz oregano)

Warzywa ścieramy w talarki, mieszamy z oliwą z oliwek i przyprawami. Zapiekamy na blasze wyłożonej papierem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Podajemy na ciepło lub zimno z dipem.
Proponowany dip – wystarczy wymieszać: ½ szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę sosu sojowego, ostrą sproszkowaną paprykę i oregano. Gotowe!

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz